fredag 18 juni 2010

Vet inget om donation!

Tycker det är skrämmande stor okunskap hos svenskar och svenska journalister om organdonation. Frågor som har kommit upp i och med Daniels njurtransplantation för ett år sedan är ju helt otroligt. Njurar är ju det "enklaste" man kan transplantera idag. Man behöver ju inte ens ha likadan blodgrupp. Utan man kan ta medicin som "förbereder njuren" för den nya blodgruppen. Vilket gör att det finns fler njurar att tillgå för dom som behöver njurar. Och alla så väldans oroliga om det är ärftligt. Jag har inte sett någon fråga om avstötning. Det hade jag tyckt vore intressant. Sedan syns det ju så klart och tydligt att Daniel är i ett fysiskt gott skick och har var i bra form vid sin transplantation och har gjort en högklassig återhämtning. Att man sedan går på regelrätta kontroller är ju A och O. Idioti att inte tro att sådant här inte ska kollas upp. Ta en koll på dessa sidor om du känner att vill veta mer.
Livet som gåva
Njurförbundet
RiksFörbundet för Leversjuka
Visste ni f öv att donera lever kan en levande donator göra = vanligt är att mormor eller någon annan i familjen ger en bit av sin lever till ett leversjukt barn. Man kan dela levern så växer den ut sedan. Jag tycker att detta är HELT fanatastiskt.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hmm, har Du medicinska kunskaper eller är Du bara uppspelt? Dessutom kan en ordentlig peritoneal dialys + dropp göra under, för ett par-tre dagar. Sen återgår allt till det vanliga: trötthet, orkeslöshet, proteinfattig diet, viktnedgång, uremi mm mm.